EXPOSITIE / 1 jul. t/m 5 aug. 2018
Piet Hardenbol "Haan"
een selectie uit zijn werk

De dunne verflagen op de doeken van Piet Hardenbol (1926- 2015)  hebben een sterke uitdrukkingskracht. Piet Hardenbol geboren en getogen in Dordrecht had 45 jaar lang zijn atelier bij Teekengenootschap Pictura. In het begin deelde hij deze met de bekende Dordtenaar Kees Buddingh. Zijn opleiding genoot hij aan de Teekenschool in Dordrecht en werd daarna leerling van de uit zijn geboorteplaats Dordrecht afkomstige schilder Noltee. Toch is hij overwegend autodidact. De naam "Haan" is de achternaam van zijn moeder. Hij signeerde met deze naam zijn schilderijen.

 Aan het begin van zijn carriëre bewandelde Piet Hardenbol de impressionistische/figuratieve stijl, maar vond begin jaren zestig meer bevrediging bij een abstract/expressionistisch idioom. Ook maakt hij in die tijd collages van ijzer- en houtplastieken. Uiteindelijk keerde Pieter terug naar de figuratie met een geheel eigen expressieve stijl. Piet was een atelierschilder.De verf werd direct, zonder gebruik van een palet, op het doek aangebracht. Hij werkte hiervoor met speciaal voor hem gemaakte verven en verwerkte die in dunne lagen met als resultaat een helder, zeer aanspreekbaar kleurgebruik met een soms bijna aquarele doorzichtigheid.

Voor deze tentoonstelling is een boeiende selectie van zijn werk uitgezocht die u tussen 1 juli en 5 augustus kunt bewonderen.