Fred van Turenhout

Urbex 11 mrt t/m 8 apr. 2018

De passie voor fotografie gaat best ver terug van Fred, op zijn zestiende schafte hij zijn eerste camera aan. Dat was nog in het analoge tijdperk. Hij fotografeerde voornamelijk herinneringen en gebeurtenissen die op zijn pad kwamen. Toen het analoge tijdperk een beetje in het slop kwam door het digitale tijdperk heeft hij de fotografie een beetje aan de kant geschoven, tot hij in 2013 zijn eerste digitale camera aanschafte. Hij heeft toen besloten om zich wat meer te gaan verdiepen in de fotografie en ging wat foto’s plaatsen op een website. Daar kreeg hij leuke reacties op zijn fotowerk, maar dat was niet voldoende voor Fred. Hij wilde graag weten wat men echt vond van zijn fotowerk en besloot om eens een kijkje te gaan nemen bij fotoclub Zwijndrecht. Dat beviel hem zo goed dat hij besloot in 2014 lid te worden van de fotoclub. Het werk van Fred is heel erg gevarieerd.

Van straatfotografie tot kunstzinnige beelden. Ook heeft hij een passie voor verlaten en leegstaande gebouwen en probeert hij op zijn manier de verlaten eenzaamheid en het verval vast te leggen.

Maar om foto’s te kunnen maken van verlaten gebouwen moet je eerst op zoek gaan naar een verlaten gebouw. Er gaat heel wat speurwerk aan vooraf op het internet, Google Earth en streetview.

Als hij denkt wat gevonden te hebben gaat hij samen met zijn zusje op zoek naar die locatie. Soms kom je tot de ontdekking dat het pand er niet meer staat of dat het helemaal niet bereikbaar of dicht getimmerd is. Als Fred er niet in kan komen laat hij het voor wat het is, inbreken doet hij niet.

Lukt het wel dan gaat hij naar binnen en laat hij zich verassen van wat hij eventueel aantreft. Het blijft toch ook wel spannend zo zegt hij, want je kan van alles tegenkomen, mensen die dezelfde passie hebben voor Urbex fotografie maar ook mensen met verkeerde bedoeling die de heleboel aan het vernielen zijn of de inboedel en edele metalen aan het verwijderen zijn, en dat is een doodzonde binnen de Urbex fotografie. Urbex fotografen hebben alleen maar goede bedoelingen en zijn alleen maar bezig  om de verlaten sfeer in beeld te brengen. Zijn motto is dan ook  “Leave nothing but footsteps, take nothing but pictures “