Damiët van Dalsum / In de hand gehouden

2 okt. t/m 18 dec. 2016

Damiët van Dalsum wilde aanvankelijk actrice worden en ging daarom in de eerste helft van de jaren '60 twee jaar naar de Toneelschool in Maastricht. Toen zij in 1965 door Albert Verhulst gevraagd werd om hem te assisteren bij zijn poppenkastvoorstelling, maakte zij kennis met het fenomeen “poppen” en besloot zij poppenspeelster te worden. Zij speelde haar eerste voorstellingen o.a. in het Vestzaktheater te Zwijndrecht, en reisde als poppenspeler rond met haar eigen theater, waarvoor zij zelf de teksten schreef en de poppen maakte.

In 1967 richtte zij onder de naam EJ EJ een vast poppentheater op in Dordrecht aan de Blindenliedengasthuissteeg. Poppentheater Damiet van Dalsum werd een begrip in de wereld van het figurentheater. Vanaf 1987 speelde ze een aantal jaren in het gebouw aan het Buddinghplein en belanden in 1998 met haar theatertje aan de Aardappelmarkt 9. 

Damiët van Dalsum speelt haar voorstellingen meestal alleen, maar werkt altijd veel met andere poppenspelers en beeldend kunstenaars samen, nationaal en internationaal.  Ze probeerde, samen met andere spelers de schouwburgen ertoe te bewegen meer poppenspel te programmeren, en zette zij zich in voor een verbetering van het niveau van het poppenspel in Nederland. Ze geeft masterclasses nationaal en internationaal om haar kennis over te dragen.
Ook organiseerde ze vele jaren het Internationaal Poppentheater Festival te Dordrecht.
Van 2 t/m 4 september 2016  is er een Internationaal Micro festival te zien in Dordrecht.

Ze speelt regelmatig in haar kleine huistheater en doet regie, geeft advies aan andere spelers en festivals in binnen en buitenland. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen van haar figuren te bekijken in Oostenrijk, Duitsland, Spanje en nu ook in Zwijndrecht.

Onlangs was Damiët van Dalsum in de uitzending bij " Dordtse dialogen". Heeft u de uitzending gemist, dan kunt u deze hier terugzien.