Ben Stolk

decors: van tekentafel tot theater

Het decor is in de loop der jaren mijn werk binnengeslopen, vertelt Ben Stolk. De liefde voor het theater was al vroeg aanwezig, zowel als toeschouwer als speler, maar niet direct als vormgever.

Ben Stolk is als schilder/tekenaar begonnen en heeft zich later gespecialiseerd in de toegepaste kunst. Dit werk doet hij nog altijd: afwisselend vrij werk op het platte vlak én drie-dimensionaal. Het toegepaste werk veelal in opdracht. Naast traditionele materialen als verf en keramiek, gebruikt hij ook beton, hout, bestrating en beplanting als middel om vorm en ruimte te creeëren.

Van toegepaste kunst naar decorontwerp

In de tijd dat zijn vrouw werkzaam werd als regisseur, kwamen de eerste verzoeken voor het ontwerpen en maken van decor. Het theater bood de mogelijkheid om omgevingen te creëren waar de eisen aan constructie en weer- en vandalismebestenidgheid minder streng waren. Binnen de verduisterbare ruimte van een theaterzaal kunnen stemmingen en sferen binnen dezelfde omgeving veranderen met behulp van verlichting en geluid.

Decor kan zowel een onderteunende als strurende of aanvullende rol zijn voor een theaterstuk. Het creëert de ruimte waarin een toneelstuk zich afspeelt. Het kan een letterlijke of abstracte omgeving zijn die de handelingen ondersteund, een stoel om op te gaan zitten of een trap om naar boven te gaan. Daarnaast is kleur en vorm vaak bepalend voor de sfeer en kan  het decor een belangrijk element zijn voor de interpretatie van een stuk. Ben Stolk heeft decors gemaakt waarbij al improviserend het verloop van de voorstelling werd bepaald door de vormgeving. Ruimte en objecten waren van invloed op de gemoedstoestand en de bewegingen van de spelers en stuurde op die manier de voorstelling.

Wat kunt u van de tentoonstelling verwachten?

in de tentoonstelling krijgt u een overzicht te zien van het werk van Ben Stolk als decorontwerper. De expositie is ingericht met (delen van ) decors die zijn gebruikt voor theater-, musical- of balletvoorstellingen. Met foto's en objecten krijgt u een beeld van de resultaten van zijn werk. Daarnaast is een deel van de expositie ingericht met werktekeningen en maquettes, die zijn gebruikt om tot een decor te komen en vindt u zijn inspiratiebronnen terug om tot een bepaald decorontwerp te komen.

Noteer alvast in uw agenda:

 Op zondag 26 maartkunt u vanaf 15.00 uur kennis maken met deze bijzondere kunstenaar tijdens de Meet and Greet.

Zondag 9 april brengen leerlingen van het Theaterhuis in samenwerking met Quint (blaaskwintet van het Geklank des Konings) de decorstukken op hun eigen manier tot leven.