EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

OPEN MONUMENTENDAG 2020
 
HET 
OUDE RAADHUIS

 Maak een virtuele rondreis door het oude Raadhuis van Zwijndrecht. 

HET ZWIJNDRECHTSE RIJKSMONUMENT

Aan de hand van bijzondere beelden vertellen burgemeester Hein van der Loo en gemeenteraadslid Chris Moorman u over de bijzonder geschiedenis, kenmerken en feitjes van dit mooie gebouw aan het Raadhuisplein 1 in Zwijndrecht. Laat u meenemen in de historie van dit prachtige, Zwijndrechtse Rijksmonument uit 1932. 

VIDEO 1: WELKOM!

Welkom bij het oude Raadhuis van de gemeente Zwijndrecht. Eén van de Rijksmonumenten die de gemeente Zwijndrecht rijk is. Het gebouw stamt uit 1932 en is een ontwerp van Granpré Molière, Verhagen en Kok te Rotterdam. Burgemeester Hein van der Loo neemt u graag mee naar binnen.

KUNZT ZWIJNDRECHT

www.kunztzwijndrecht.nl

MEER INFORMATIE?

VIDEO 1: WELKOM! 
klik op de afbeelding op de video te starten

VIDEO 2: DE TROUWZAAL

Lopen door het oude Raadhuis is genieten van de oorspronkelijke kleuren, de opgemetselde wandtegels, de schilderijen. Eigenlijk alles. Eén van de mooiste kamers is de oude raadzaal, het kloppend hart van onze democratie. In de zaal hangt een prachtige spreuk: 'Geen vreeze maar kloekmoedigheid bepaal' de maat van uw beleid'. Burgemeester Hein van der Loo vertelt over deze spreuk, de glas-in-loodramen, de roepstoel en waarom de raadzaal nu de functie van trouwzaal heeft.

VIDEO 3: DE BURGEMEESTERSKAMER

De burgemeesterskamer is sinds de opening van het Raadhuis in maart 1933 tot op de dag van vandaag nog altijd in gebruik door… de burgemeester! Gemeenteraadslid Chris Moorman vertelt over de kenmerken van deze bijzondere kamer, waarin nog altijd de originele vloer ligt. Tijdens een renovatie kwam onder een dik tapijt het Moulmain-teakhouten parket tevoorschijn. Vrijwel onaangetast. Duurzaamheid 'avant la lettre'.

HET OUDE RAADHUIS door FOTOCLUB ZWIJNDRECHT

De leden van Fotoclub Zwijndrecht hebben het Oude Raadhuis fotografisch vastgelegd. Aanvankelijk was de planning dat de foto's tijdens een speciale expositie over het oude Raadhuis in KunZt zouden worden tentoongesteld. Deze expositie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Met veel trots presenteren wij u toch vast een klein voorproefje van het werk.

Bekijk het werk van: Jan Bouwman, Sandra Reijmers, Franz Heuser, Frank de Graaff, Marianne van Diggelen en Sent de Vries

www.fotoclubzwijndrecht.nl

VIDEO 4: DE KANTOORTUINEN

De kopse kant van het Raadhuis aan de Burgemeester de Bruïnelaan heeft verschillende bestemmingen gehad: postkantoor, politiebureau en bodewoning. Tegenwoordig is Galerie KunZt in deze ruimte gevestigd.  In het kantoorgedeelte is één van de eerste kantoortuinen van Nederland ingericht, legt gemeenteraadslid Chris Moorman uit. Licht en luchtig. Volgens de toenmalig gemeentesecretaris zou dat 'de gezondheid en daarmee de Arbeitsfähigkeit van de ambtenaren vergroten'.

VIDEO 5: DE B&W-KAMER

De ruimte waar vroeger de post werd gesorteerd, is tegenwoordig de B&W-kamer. De kamer waar iedere dinsdagochtend de burgemeester en wethouders van Zwijndrecht met elkaar vergaderen. Gemeenteraadslid Chris  Moorman vertelt hoe de portretten van de voormalige burgemeesters aan de wand toezien op de besluiten van het college voor Zwijndrecht.

HISTORISCHE FOTO'S

Bekijk op uw gemak de foto's afkomstig uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Aanmelden
Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

078-7703591
info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl