EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

OPEN MONUMENTENDAG
 
2023

Bekijk hieronder het programma van Open Monumentendag Zwijndrecht 2023 en reserveer onderaan deze pagina een plekje voor een van de gratis activiteiten! 

OPEN MONUMENTENDAG ZWIJNDRECHT 2023

Dit jaar is er een ontzettend leuk programma ontwikkeld voor Open Monumentendag. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk. Vanwege beperkte beschikbaarheid is reserveren voor een deel van de activiteiten verplicht. Reserveer voor deze activiteiten snel een plekje onderaan deze pagina want VOL=VOL!

Naast de georganiseerde activiteiten openen veel van de rijksmonumenten tijdens Open Monumentendag hun deuren. Zo kunt u langs bij de Watertoren, de Pieterman, de Kijkhoekkerk, het Oude Raadhuis, Korenmolen Landzicht in Heerjansdam en het Poortgebouw. Bij het Poortgebouw in Heerjansdam is een lid van het Historische Genootschap aanwezig met informatie over stambomen (genealogie). Ook kunt u tussen 10:00 en 14:00 uur de toren van de Dorpskerk in Heerjansdam beklimmen. Bij al deze monumenten staan vrijwilligers klaar om u alles te vertellen over deze prachtige monumenten.

De Watertoren: Westerschelde 2, 3332 VD Zwijndrecht
De Pieterman
: Burgemeester Pijl Hogeweglaan 1, 3335 LA Zwijndrecht
De Kijfhoekkerk: Kijfhoek 30, 3335 LE Zwijndrecht.
Het Poortgebouw: Molenweg 23a, 2995 BK Heerjansdam
Het Oude Raadhuis: Raadhuisplein 1, 3331 AC Zwijndrecht
Molen Landzicht: Molenweg 64, 2995 BL, Heerjansdam 
De Dorpskerk: Molenweg 8, 2995BL Heerjansdam
De Heilig Hart Kerk: Burgemeester de Bruïnelaan 78, 3331 AC Zwijndrecht

Ook zullen de Historische Vereniging Zwijndrecht en het Historisch genootschap Heerjansdam op deze speciale dag hun deuren openen.

Historische Vereniging Zwijndrecht: Rotterdamseweg 53-55,
3332 AC Zwijndrecht
Historisch Genootschap Heerjansdam: Het Oude Postkantoor
Vlasakkers 27, 2995 AV Heerjansdam

HISTORISCHE VERENIGING ZWIJNDRECHT: DE VERGULDE SWAEN

GRATIS MONUMENTAAL ONTBIJT
09:30 & 11:00 (u kunt niet meer reserveren)

Als inwoner van Zwijndrecht kunt u zich aanmelden voor een wel heel bijzonder ontbijt tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023.

Diverse (rijks)monumenten zetten namelijk voor u de deuren open. Zo kunt u ontbijten in de Watertoren, de Pieterman, het oude Raadhuis in Zwijndrecht of in de Dorpskerk in Heerjansdam. Het ontbijt in het Oude Raadhuis van 09:30 is speciaal voor ouders met baby.

U kunt zich voor een specifieke locatie aanmelden via het reserveringssysteem op deze pagina ! Indien het ontbijt vol is kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst.

Reserveren is verplicht!

RONDLEIDINGEN GEMEENTEHUIS 
11:00 & 13:00 (reserveren) 

Traditiegetrouw zullen ook in 2023 de jaarlijkse rondleidingen door het gemeentehuis plaatsvinden. Tijdens deze rondleidingen leer je van alles over zowel het monument 'het oude Raadhuis' als het nieuwe deel van het gemeentehuis. De rondleidingen worden verzorgd door vice-voorzitter Chris Moorman en zijn opgedeeld in 2 onderwerpen:

Om 11:00 zal de rondleiding gaan over de architectuur van het pand, om 13:00 focust de rondleiding zich op de kunst in het gebouw.

De rondleidingen duren een klein uur.
Kijkt u de rondleiding liever online? Klik dan hier.

Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht, Raadhuisplein 3
Voor de rondleidingen is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem.

Watertoren   3L kleiner.JPG

BEZOEK DE WATERTOREN 
10:00 - 16:00

Schepen, torens, bruggen en kerken. Langs de Oude Maas zijn deze in veelvoud te zien. Het uitzicht gaat nooit vervelen. Tijdens de Open Monumentendagen kunt u dit zelf ervaren op deze unieke locatie: de Watertoren. Het bouwwerk is voor het eerst in zijn bestaan voor het grote publiek geopend. Geniet van het fenomenale uitzicht over het Drierivierenpunt, het schilderachtige Dordrecht met de middeleeuwse Grote Kerk en natuurlijk de ‘Dordtse’ brug. 

De Historische Vereniging heeft op verschillende verdiepingen objecten geplaatst die te maken hebben met de geschiedenis van het gebouw (1897) en de omgeving. Ook zal er een diapresentatie te zien zijn.

De Watertoren: Westerschelde 2, 3332 VD Zwijndrecht

Watertoren   1S

WORKSHOP: TEKEN HET PANORAMA-UITZICHT VANUIT DE WATERTOREN 
14:00 (reserveren verplicht) VOL

Vanuit de watertoren is het uitzicht prachtig. Zowel richting Dordrecht als Rotterdam kunt u in de verte kijken.
Op deze speciale plek wordt door Bart van der Bom een unieke tekenworkshop gegeven waarin het uitzicht centraal staat. 

Tijdens deze workshop maak je meerdere schetsen met grafietpotlood en houtskool op papier. Het “beter leren kijken” en de verschillende mogelijkheden om met grafietpotlood en houtskool te werken staan centraal.
Deelnemers vanaf 18+ kunnen meedoen.

Locatie: Westerschelde 2, Zwijndrecht
Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssyteem.

Paardentram

MAAK EEN RITJE IN DE PAARDENTRAM 
11:00 - 15:30 (GAAT NIET DOOR IVM DE WARMTE VOOR DE DIEREN)

Op zoek naar een rustmomentje tijdens de Open Monumentendag? Rijd dan een rondje mee in het wiegende ritme van de paardentram van Ad Baan & Zn. Stapvoets door Zwijndrecht heb je alle tijd om uitgebreid de mooiste plekjes te bewonderen. 's Ochtends stap je in bij het gemeentehuis voor een historisch rondje Zwijndrecht; 's middags halteert de tram bij de Watertoren. De tram neemt je dan mee naar het Noordpark, waar het zicht op het beroemde Drierivierenpunt je adem beneemt. Een fijn uitje voor jong en oud!

Tijden & locatie:
Tussen 11.00-13.00u: opstap Raadhuisplein
Tussen 13.30-15.30u: opstap Watertoren
Een ritje duurt ongeveer 20 minuten; met zijn lage instap is de paardentram gemakkelijk toegankelijk.

Let op: In de tram kunnen 16 mensen comfortabel plaatsnemen. Reserveren is niet nodig, maar wees er op tijd bij, want vol is vol!

MONUMENTEN FIETSTOCHT -
10:00 - 16:00 

Speciaal voor Open Monumentendag zijn er twee open monumenten fietstochten ontwikkeld. De fietstochten brengen je langs bijna alle gemeentelijke en rijksmonumenten. Er is een fietstocht door Zwijndrecht en een fietstocht door Heerjansdam. De fietstochten zijn ook te combineren. Kom op Open Monumentendag langs het gemeentehuis om een gratis boekje met plattegrond en informatie over de monumenten op te halen en fiets de tocht op eigen initiatief en tempo! Bij diverse rijksmonumenten staan vrijwilligers om wat over de monumenten te vertellen.

Reserveren is niet nodig!

WORKSHOP EHBO KINDEREN & BABY'S
14:00 - 16:00 (RESERVEREN VERPLICHT)

Gaat er thuis of op straat iets mis met jouw kind of dat van een ander? Dan is het fijn als je zelf eerste hulp kan verlenen. Wat doe je bijvoorbeeld als een kind wordt gestoken, zich verslikt of bijna stikt, een bloedneus krijgt of misschien zelfs gereanimeerd moet worden? De twee uur durende workshop EHBO aan kinderen geeft je het vertrouwen om zelf de eerste stap te kunnen zetten in geval van nood. Tijdens de cursus is er meer dan voldoende ruimte om vragen te stellen. Een waardevolle les voor elke (groot)ouder!

Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht
Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssyteem.

Geklank

WORKSHOP MUZIEK GEKLANK DES KONINGS VOOR KINDEREN -
10:30 - 11:15/11:30 (RESERVEREN VERPLICHT)

Voor kinderen is Open Monumentendag ook zeker een bezoekje waard. Kinderen van 7-12 jaar kunnen op muzikale ontdekkingsreis in het gemeentehuis. Onder leiding van een docent van Het Geklank des Konings maken ze kennis met diverse instrumenten en gaan ze aan de slag met ritmes en muziek.

Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht
Leeftijd: 7 - 12 jaar


Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem. 

Zomeravondconcert 2023 Shantykoor Buitengaats Foto 10

OPTREDEN SHANTYKOOR BUITENGAATS
15:00 - 15:45

De thuishaven van de binnenvaart. Zó wordt Zwijndrecht als grootste binnenvaartgemeente van Nederland ook wel genoemd. Een optreden van een heus shantykoor mag dan ook niet ontbreken op Monumentendag. Shantykoor Buitengaats neemt je vanaf het bordes van het gemeentehuis mee naar de woelige baren. Dit enthousiaste, vrolijke koor krijgt je met haar zeemansliedjes, (Ierse) volksliedjes en leuke meezingers ongetwijfeld in beweging!  

Locatie: Raadhuisplein Zwijndrecht

Omslag

BOEKPRESENTATIE 'ZWIJNDRECHT EN HAAR MONUMENTEN'
11:30 - 12:30 (RESERVEREN VERPLICHT)

Zaterdag 9 september presenteert de Zwijndrechtse historicus en schrijver Kees Popijus zijn nieuwste boek 'Zwijndrecht en haar monumenten'. Het boek bevat kleurenfoto's en informatie over alle Rijks- en gemeentelijke monumenten in Zwijndrecht.

In de kamer van het college van burgemeester en wethouders zal Popijus een korte presentatie over het boek en de monumenten van Zwijndrecht geven. Aansluitend neemt burgemeester Edo Haan het eerste exemplaar in ontvangst.

Locatie: Entree via expositieruimte KunZt, Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan), Zwijndrecht
Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem. 

IMG 0031

MUZIKAAL OPTREDEN IN KIJFHOEKKERK
14:00

Muziekliefhebbers opgelet! De Zwijndrechtse mezzo sopraan Jeanita v.Eijsden-de Munck zal onder orgel begeleiding van Niels T. Martin enkele liederen zingen.  Zij zingt onder andere het prachtige Ave Maria (Schubert) en Panis Angelicus (C.Frank). Trots zijn we dan ook dat dit Zwijndrechtse duo dit jaar onze Open Monumentendag komt opluisteren. Met hun kwalitatief hoogstaande repertoire laten zij onze andere trots - de monumentale Kijfhoekkerk - tot leven komen. Een sfeervolle combinatie die wel móet bekoren!

Het concert is gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig!

 Locatie: Kijfhoekkerk, Kijfhoek 30, 3335 LE Zwijndrecht.

Poster WillySluiterkleiner

EXPOSITIE 'Willy Sluiter - 150 jaar' IN KUNZT & RAADHUISPLEIN
09:30 - 16:00

Vanaf 25 augustus tot en met 29 oktober is in KunZt de expositie Willy Sluiter - 150 jaar te bezichtigen.

De tentoonstelling toont de grote collectie Willy Sluiter waaronder enkele nooit vertoonde werken die de gemeente Zwijndrecht in bezit heeft.

Ook kunt u genieten van de speciale trotter-tentoonstelling op het Raadhuisplein!

Locatie: Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan), 3331 AC Zwijndrecht
Lees hier alles over de tentoonstelling.

Kunzt speelbord13 8

WORKSHOP: MAAK JE EIGEN WILLY SLUITER BORDSPEL (10 - 12 jaar)
13:00 - 15:00 (RESERVEREN VERPLICHT) VERVALLEN!

Striptekenaar Joeri van den Anker gaat in deze creatieve tekenworkshop met de kinderen aan de slag om het grote Willy Sluiter bordspel te maken. Hierbij speelt het werk van de expositie een rol! Na afloop hebben de kinderen het door hen gemaakte Willy Sluiter-bordspel compleet en kunnen zij dit mee naar huis nemen.

Leeftijd: 10 - 12 jaar
Duur: ongeveer 2 uur
Locatie: KunZt, Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Voor de workshop is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem. 

Pietermankerk   2S

BEZOEK DE PIETERMAN + WORKSHOP 'BOUW JE EIGEN MAQUETTE'
11:00 - 15:00 // 14:00 (WORKSHOP RESERVEREN VERPLICHT)

Ooit een kerk, maar nu een plaats waar mensen bijeenkomsten kunnen houden of feestjes kunnen organiseren. De Pieterman is een unieke locatie in de gemeente Zwijndrecht. Als bezoeker kunnen je het verleden bijna proeven. De grafzerken uit de zestiende en zeventiende eeuw, de houten preekstoel uit 1690 en natuurlijk het vijftiende-eeuwse doopvont zijn absoluut de moeite waard om te bezichtigen.

De Historische Vereniging organiseert in samenwerking met De Pieterman en de Gemeente Zwijndrecht om 14:00 een workshop. Hierbij kunnen bezoekers van 12 tot 99 een originele, op schaal gemaakte bouwplaat van de Pietermankerk onder de supervisie van ontwikkelaar CADstudio Gerjo in elkaar zetten. Let op reserveren is verplicht!

Leeftijd: 12 - 99
Locatie: Burgemeester Pijl Hogeweglaan 1, 3335 LA Zwijndrecht
Voor de workshop is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem. 

2023 5

BEZOEK OUDHEIDSKAMER DE VERGULDE SWAEN
10:00 - 16:00

De Historische Vereniging heeft niet alleen een maquette van het vermaarde kasteel Develstein in het bezit, ook stelt zij diverse archeologische vondsten die teruggaan tot de veertiende eeuw tentoon. Op de zolderverdieping zijn tientallen gereedschappen opgehangen die herinneren aan het rijke tuindersverleden en in de stijlkamer waant men zich even in grootmoederstijd.

De tijdelijke tentoonstelling over ‘100 jaar Houthandel Van Drimmelen’ laat zien dat onze gemeente al honderden jaren een aantrekkelijke plaats is voor het bedrijfsleven. Uiteraard is er ook ruimte voor een kopje koffie of thee. Kortom, er is genoeg te doen in de Oudheidskamer De Vergulde Swaen!

Locatie: Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht

Dorpskerk Heerjansdam

BEZOEK DE DORPSKERK EN BEKLIM DE TOREN - HEERJANSDAM
10:00 - 16:00

De Dorpskerk: al bijna zeven eeuwen godshuis en huiskamer van Heerjansdam
Sinds de veertiende eeuw vormt de Dorpskerk het godsdienstig en maatschappelijk centrum van Heerjansdam. Dit oudste gebouw van het dorp is tegelijkertijd één van de modernste en levendigste plekken. In het gebouw is goed terug te zien hoe in de loop van de tijd de kerk telkens opnieuw is aangepast aan de eisen en wensen van diezelfde tijd en van haar gebruikers. De kerk herbergt tal van bijzondere voorwerpen, die elk een eigen verhaal vertellen. Op een aantal momenten zal er gedurende de dag live muziek zijn.

Heerjansdam altijd al eens in vogelperspectief willen zien?
Kom dan tijdens Open Monumentendag naar de Dorpskerk in Heerjansdam en beklim de 33 meter hoge toren. De beklimming is gratis. Vrijwilligers van het Historisch genootschap Heerjansdam en het Klokkenluidersgirlde Heerjansdam zijn aanwezig om informatie te geven over de in de 14e eeuw gebouwde Dorpskerk en de betekenis hiervan voor het dorp.

Om 11:00 bespeelt Jacco Steen het orgel (30 - 45 minuten).
Om 14:00 zal het koperkwartet van EMM een kort optreden verzorgen (+- 15 minuten).
Om 15:15 bespeelt Leo Kieviet het orgel (30 - 45 minuten).

De Dorpskerk: Molenweg 8, 2995BL Heerjansdam

GENEALOGIE BIJ HET POORTGEBOUW
10:00 - 16:00

De entree van de begraafplaats kenmerkt zich door het Poortgebouw welke in Neo-Geotische stijl in de tweede helft van de 19e eeuw is gebouwd.

Bij de entree is Dirk Oomsen van het Historisch Genootschap Heerjansdam aanwezig om informatie te geven over de geschiedenis hiervan. Ook helpt hij belangstellenden die op zoek zijn naar hun familiestamboom met Heerjansdamse voorouders. 

Om 12:15 zal het koperkwartet van EMM een kort optreden verzorgen.

Het Poortgebouw: Molenweg 23a, 2995 BK Heerjansdam

Korenmolen Landzicht Heerjansdam

NEEM EEN KIJKJE BIJ KORENMOLEN LANDZICHT - HEERJANSDAM
10:00 - 16:00

Korenmolen Landzicht is één van de drie rijksmonumenten in Heerjansdam, een bijzondere aanblik voor een ieder die via de Molenweg het dorp binnen komt. Kom een kijkje nemen en duik in een deel van de Heerjansdamse geschiedenis!

Mede-eigenaar Kees Brinkman is aanwezig en geeft antwoord op alle vragen. Het is deze dag ook mogelijk om de molen van binnen te bekijken. Enkele leden van de stichting ‘Korenmolen Landzicht’, die zich inzet om van de molen weer een ‘draai- en maalvaardige’ molen te maken, zijn eveneens aanwezig. Met een leuke prijsvraag testen ze de graankennis van de bezoekers.

Om 11:30 zal het koperkwartet van EMM een kort optreden verzorgen.

Meer weten? www.molenheerjansdam.nl.
Korenmolen Landzicht: Molenweg 64, Heerjansdam

Postkantoor

BEZOEK HET OUDE POSTKANTOOR - HEERJANSDAM
10:00 - 13:00

Tijdens Open Monumentendag is het Oude Postkantoor geopend. Het Historisch Genootschap nodigt u uit om de historie van Heerjansdams kenmerkende gebouwen te komen bekijken, zoals weergegeven in het diorama van het oude centrum van het dorp. De koffie staat klaar met wat lekkers erbij. Het clubgebouw is aan de Vlasakkers, achter de historische Dorpskerk.

Oude Postkantoor: Vlasakkers 27, 2995 AV Heerjansdam

Kijfhoekkerk   2S

BEZOEK DE KIJKHOEKKERK & WANDELING DEVELGEBIED
10:00 - 16:00 // 13:00

Bezoek tijdens Open Monumentendag deze Nederlands Hervormde kerk die wordt omschreven als een een beukig laatgotisch kerkje met smaller, driezijdig gesloten koor en een tongewelf met trekbalken, korbelen en muurstijlen. Het schip is vernieuwd in de 17e eeuw en nogmaals gewijzigd in de 19e eeuw. In een fototentoonstelling kunt u de verbouwingen bekijken en zien hoe de omgeving in de loop van de jaren veranderd is.

Om 13:00 zal dhr. Jan de Kok, een groot natuurliefhebber, een wandeling maken door het Develgebied startend vanaf de Kijkhoekkerk. Tijdens deze wandeling vertelt hij alles over de omgeving.Voor deze wandeling is reserveren niet nodig!
Iedereen is welkom om de prachtige omgeving te verkennen.

Locatie: Kijfhoek 30, Zwijndrecht

IMG 3569

BEZOEK DE HEILIG HARTKERK
10:00 - 16:00

Van noodkerk tot Heilig Hartkerk.

De eerste steen van De Heilig Hart kerk werd gelegd in 1927; dus de kerk is bijna 100 jaar oud. Het betreft een ontwerp van architect H. de Vries. De kerk is nog steeds in gebruik voor de zondagse viering, maar ook op donderdag is de kerk open van 12.00 tot 14.00 uur.

Wilt u op deze monumentendag een moment van rust, een kaarsje aansteken of gewoon even binnenkijken hoe het er nu van binnen uitziet? U bent van harte welkom.

Adres: Burgemeester de Bruïnelaan 78, 3331 AC Zwijndrecht

EMM Heerjansdam logo L

OPTREDEN KOPERKWARTET MUZIEKVERENIGING EMM - HEERJANSDAM
11:30 // 12:15 // 14:00

De Heerjansdamse muziekvereniging Eendracht Maakt Macht zal op Open Monumentendag met hun koperkwartet diverse korte optredens bij de monumenten in Heerjansdam verzorgen!
Kom langs, bezoek het monument en geniet van de prachtige klanken.

11:30 Korenmolen Landzicht: Molenweg 64, Heerjansdam
12:15 Het Poortgebouw: Molenweg 23a, 2995 BK Heerjansdam
14:00 De Dorpskerk: Molenweg 8, 2995BL Heerjansdam

Open Monumentendag 2023 vierkantje

RESERVEER GRATIS ONLINE

Via onderstaand reserveringssysteem kunt u eenvoudig een reservering maken voor het nieuwe inwoners ontbijt. 

Selecteer bij 'afspraaktype' de gewenste locatie en selecteer een tijdslot. Via de mail ontvangt u een bevestiging van uw reservering.

Komt u er zelf niet uit?
Stuur een mailtje naar: cultuur@zwijndrecht.nl of bel 078-7703592

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Openingstijden:
Woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 - 16:30)
Hemelvaart & Pinksteren dicht

078-7703631

info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl