EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

Poster WillySluiter

Zelfportret Willy Sluiter

WILLY SLUITER - 150 JAAR

Vanaf 25 augustus tot en met 29 oktober is in KunZt de expositie Willy Sluiter - 150 jaar te bezichtigen.

De tentoonstelling toont de grote collectie Willy Sluiter waaronder enkele nooit vertoonde werken die de gemeente Zwijndrecht in bezit heeft.

De expositie is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig!

WILLY SLUITER - 150 jaar!

Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 29 oktober 2023 is bij KunZt de nieuwe tentoonstelling 'Willy Sluiter – 150 jaar' te bewonderen. Deze landelijk bekende schilder, met Zwijndrechtse ‘roots’, maakte veel kunstwerken in verschillende stijlen. Daarnaast heeft hij de nodige schilderijen en schetsen gemaakt met typisch Zwijndrechtse onderwerpen: van riviergezichten over de Oude Maas tot aan hardwerkende arbeiders en glasblazers. Daarmee geven zijn werken ook een mooi beeld van Zwijndrecht aan het begin van de vorige eeuw. De gemeente Zwijndrecht heeft zo'n 120 werken van Sluiter in bezit. De vele schetsen, schilderijen en aquarellen worden speciaal voor zijn 150e jubileumjaar verplaatst naar expositieruimte KunZt.

Nationale en internationale roem
De schilderijen, affiches, spot- en politieke prenten maar vooral de schetsen van Willy Sluiter worden nog altijd zowel nationaal als internationaal geroemd. Sluiter doet inspiratie op in Parijs, München, Barcelona, Venetië, Rome en zelfs in Nederlands-Indië. Op die manier komt hij in aanraking met allerlei heersende en opkomende kunststromingen zoals het realisme, impressionisme en het expressionisme. De schetsen vormen de basis voor grote schilderijen en aquarellen die Sluiter in binnen- en buitenland verkoopt. Zijn werk is nog steeds door heel Nederland te vinden, waaronder in het Singer Museum in Laren, het Dordrechts Museum, Boijmans van Beuningen en het Katwijks Museum en 120 van zijn werken bij KunZt,

Willy Sluiter in Zwijndrecht
Op tienjarige leeftijd verhuist Willy Sluiter met zijn ouders in 1883 naar Zwijndrecht. Zijn vader is notaris en behoort tot de hogere klasse in de gemeente. Het gezin betrekt een huis aan het Veerplein, de belangrijkste plek in een dorp met op dat moment ongeveer 6000 inwoners. Veel schetsen van zijn naaste omgeving. Hierbij beeldt hij vooral mensen uit; of het nu arbeiders aan de havenkant of in de fabrieken zijn of mensen in hun vrije tijd. Ook schildert hij enkele riviergezichten met daarop bekende Zwijndrechtse bouwwerken als het “Thorrehoofd” en molen Welgelegen, geflankeerd door de vele zeil- en stoomboten die dagelijks over de Oude Maas varen. In deze schilderijen zijn de invloeden van het impressionisme goed terug te zien, zoals de vluchtige toets en het kleurgebruik.

Trottertentoonstelling
Vanaf 24 augustus is ook een maand lang een trotter-tentoontstelling te zien op het Raadhuisplein, waarbij enkele werken van Willy Sluiter worden uitgelicht. 

Openingstijden
De tentoonstelling 'Willy Sluiter - 150 jaar' is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 13:30 – 16:30 gratis te bekijken in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 Zwijndrecht.

KUNZT ZWIJNDRECHT

www.kunztzwijndrecht.nl

Casino de Paris

Vis Sorteren

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Openingstijden:
Woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 - 16:30)

078-7703631

info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl