EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

Poster WillySluiter

Zelfportret Willy Sluiter

WILLY SLUITER - 150 JAAR

Vanaf 25 augustus tot en met 29 oktober is in KunZt de expositie Willy Sluiter - 150 jaar te bezichtigen.

De tentoonstelling toont de grote collectie Willy Sluiter waaronder enkele nooit vertoonde werken die de gemeente Zwijndrecht in bezit heeft.

De expositie is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig!
Voor de lezing op 29 oktober is reserveren wel nodig, dit kan via onderstaand reserveringssysteem.

WILLY SLUITER - 150 jaar!

Van vrijdag 25 augustus t/m zondag 29 oktober 2023 is bij KunZt de nieuwe tentoonstelling 'Willy Sluiter – 150 jaar' te bewonderen. Deze landelijk bekende schilder, met Zwijndrechtse ‘roots’, maakte veel kunstwerken in verschillende stijlen. Daarnaast heeft hij de nodige schilderijen en schetsen gemaakt met typisch Zwijndrechtse onderwerpen: van riviergezichten over de Oude Maas tot aan hardwerkende arbeiders en glasblazers. Daarmee geven zijn werken ook een mooi beeld van Zwijndrecht aan het begin van de vorige eeuw. De gemeente Zwijndrecht heeft zo'n 120 werken van Sluiter in bezit. De vele schetsen, schilderijen en aquarellen worden speciaal voor zijn 150e jubileumjaar verplaatst naar expositieruimte KunZt.

Nationale en internationale roem
De schilderijen, affiches, spot- en politieke prenten maar vooral de schetsen van Willy Sluiter worden nog altijd zowel nationaal als internationaal geroemd. Sluiter doet inspiratie op in Parijs, München, Barcelona, Venetië, Rome en zelfs in Nederlands-Indië. Op die manier komt hij in aanraking met allerlei heersende en opkomende kunststromingen zoals het realisme, impressionisme en het expressionisme. De schetsen vormen de basis voor grote schilderijen en aquarellen die Sluiter in binnen- en buitenland verkoopt. Zijn werk is nog steeds door heel Nederland te vinden, waaronder in het Singer Museum in Laren, het Dordrechts Museum, Boijmans van Beuningen en het Katwijks Museum en 120 van zijn werken bij KunZt,

Willy Sluiter in Zwijndrecht
Op tienjarige leeftijd verhuist Willy Sluiter met zijn ouders in 1883 naar Zwijndrecht. Zijn vader is notaris en behoort tot de hogere klasse in de gemeente. Het gezin betrekt een huis aan het Veerplein, de belangrijkste plek in een dorp met op dat moment ongeveer 6000 inwoners. Veel schetsen van zijn naaste omgeving. Hierbij beeldt hij vooral mensen uit; of het nu arbeiders aan de havenkant of in de fabrieken zijn of mensen in hun vrije tijd. Ook schildert hij enkele riviergezichten met daarop bekende Zwijndrechtse bouwwerken als het “Thorrehoofd” en molen Welgelegen, geflankeerd door de vele zeil- en stoomboten die dagelijks over de Oude Maas varen. In deze schilderijen zijn de invloeden van het impressionisme goed terug te zien, zoals de vluchtige toets en het kleurgebruik.

Openingstijden
De tentoonstelling 'Willy Sluiter - 150 jaar' is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 13:30 – 16:30 gratis te bekijken in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 Zwijndrecht.

KUNZT ZWIJNDRECHT

www.kunztzwijndrecht.nl

Z 199 Flamenco danseres karikatuur

LEZING 'EEN SPEURTOCHT NAAR LEVEN EN WERK VAN JAN WILLEM ('WILLY') SLUITER'
zondag 29 oktober 14:00 - 15:30 (reserveren verplicht)

Wie was Willy Sluiter? En waarom besloot burgemeester Pijl Hogeweg in 1986-1987 een collectie werken door Sluiter aan te kopen voor de gemeente Zwijndrecht?

In deze lezing van  Arend Jan Sleijster volgen we de zeer veelzijdige kunstenaar tijdens zijn verblijf in Heeze, Scheveningen, Katwijk, Laren, Volendam en Den Haag. En maken we kennis met het omvangrijke werk van de tijdens zijn leven alom bekende tekenaar, genreschilder en portrettist. Naast schilderijen en tekeningen van Katwijkse bomschuiten, Volendammers en strandvertier in Scheveningen zien we portretten van de Haagse society en leden van het Koninklijk Huis. En kleurrijke ontwerpen voor affiches en boekomslagen maar ook politieke spotprenten.    

Arend Jan Sleijster (1961) was jarenlang vrijwilliger in het Katwijks Museum. Na het samenstellen van een tentoonstelling en catalogus over Jan Toorop in Katwijk besloot hij in 1986 in deeltijd kunstgeschiedenis te gaan studeren in Leiden. De verwerving van een eerste olieverf door Willy Sluiter uit de nalatenschap van zijn oudoom vormde kort daarna het begin van een levenslange zoektocht naar leven en werken van deze veelzijdige kunstenaar. Hij maakte kennis met ‘Jopie’, de enige dochter van Sluiter en met haar zoon Hans Nieuwenhuijs. En verwierf het ‘Kasboek vanaf mijn eerste verkoop’ dat de kunstenaar van 1895 tot 1949 nauwkeurig heeft bijgehouden.

Arend Jan wijdde in 1993 zijn doctoraalscriptie aan Willy Sluiter en was adviseur voor de grote overzichtstentoonstelling ‘Willy Sluiter Gentleman-kunstenaar’ die het Dordrechts Museum in 1999 organiseerde. In 2002 publiceerde hij over de bijdragen van Sluiter aan de ‘Nationale Visscherij- en Schilderijententoonstelling’ die een eeuw eerder werd gehouden in Katwijk. De centrale rol die Sluiter speelde bij de oprichting van de ‘Kunstvereeniging Katwijk’ en de exposities in 1908, 1909 en 1910 beschreef hij in een andere tentoonstellingscatalogus voor het Katwijks Museum.

Hij werkt de laatste jaren aan een promotieonderzoek naar de ontwikkeling van Katwijk als kunstenaarskolonie in de periode 1873-1914.

Let op: Voor de lezing is vanwege beperkte beschikbaarheid reserveren verplicht via onderstaand reservering systeem.

Vierkant

RESERVEER GRATIS ONLINE

Via onderstaand reserveringssysteem kunt u eenvoudig een reservering maken voor een van de activiteiten. 

Via de mail ontvangt u altijd een bevestiging van uw reservering. Zolang er een beschikbaar tijdstip verschijnt, drukt u op het tijdstip om te reserveren. U hoeft dan niet te drukken op 'zet mij op de wachtlijst'. 

Komt u er zelf niet uit?
Stuur een mailtje naar: cultuur@zwijndrecht.nl of bel 078-7703591

Casino de Paris

Vis Sorteren

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Openingstijden:
Woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 - 16:30)
Hemelvaart & Pinksteren dicht

078-7703591 

info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl