EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

OPEN MONUMENTENDAG
 
2022

Bekijk hier het programma van Open Monumentendag Zwijndrecht 2022 en reserveer onderaan deze pagina een plekje voor een van de gratis activiteiten! 

OPEN MONUMENTENDAG ZWIJNDRECHT 2022

Dit jaar is er een ontzettend leuk programma ontwikkeld voor Open Monumentendag. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk. Vanwege beperkte beschikbaarheid is reserveren voor een deel van de activiteiten verplicht. Reserveer voor deze activiteiten snel een plekje onderaan deze pagina want VOL=VOL!

Naast de georganiseerde activiteiten openen veel van de rijksmonumenten tijdens Open Monumentendag hun deuren. Zo kunt u langs bij de Pieterman, de Kijkhoekkerk, het Oude Raadhuis en het Poortgebouw. Bij het Poortgebouw in Heerjansdam is een lid van het Historische Genootschap aanwezig met informatie over stambomen (genealogie). Ook kunt u tussen 10:00 en 14:00 uur de toren van de Dorpskerk in Heerjansdam beklimmen. Bij al deze monumenten staan vrijwilligers klaar om u alles te vertellen over deze prachtige monumenten.

De Pieterman: Burgemeester Pijl Hogeweglaan 1, 3335 LA Zwijndrecht
De Kijfhoekkerk: Kijfhoek 30, 3335 LE Zwijndrecht.
Het Poortgebouw: Molenweg 23a, 2995 BK Heerjansdam
Het Oude Raadhuis: Raadhuisplein 1, 3331 AC Zwijndrecht
De Dorpskerk: Molenweg 8, 2995BL Heerjansdam

Helaas is het niet bij alle rijksmonumenten mogelijk om binnen een kijkje te nemen, maar het is zeker de moeite waard om deze monumenten vanaf de buitenkant te aanschouwen!

Molen Landzicht: Molenweg 64, 2995 BL, Heerjansdam 
De Watertoren: Ringdijk 192 3332 LD, Zwijndrecht

GRATIS ONTBIJT//LUNCH//BRUNCH
10:00 tot 13:45 (reserveren)

Alle inwoners van Zwijndrecht kunnen zich aanmelden voor een ontbijt, lunch of brunch tijdens Open Monumentendag. Het ontbijt vindt plaats in de centrale hal van het gemeentehuis. 

U kunt tussen 10:00 en 13:45 uur alleen of met iemand anders genieten van een kop koffie, croissantje, broodjes en fruit.

Reserveren is verplicht via onderstaand reserveringssysteem

RONDLEIDINGEN GEMEENTEHUIS -
10:30 // 13:00 (reserveren) // 14:30

Traditiegetrouw zullen ook in 2022 de jaarlijkse rondleidingen door het gemeentehuis plaatsvinden. Tijdens deze rondleidingen leer je van alles over zowel het monument 'het oude Raadhuis' als het nieuwe deel van het gemeentehuis. De rondleidingen worden verzorgd door vice-voorzitter Chris Moorman (10:30), burgemeester Hein van der Loo (13:00) en raadslid Thomas Loos (14:30).

De rondleidingen duren een klein uur.
Kijkt u de rondleiding liever online? Klik dan hier.
Enkel voor de rondleiding van de burgmeester om 13:00 is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem.

TROUWEN VOOR ÉÉN DAG (VOL)
Elk kwartier tussen 11:00 - 12:30 // 13:00 - 15:00

Jong en oud kan op Open Monumentendag onofficieel en voor één dag met elkaar trouwen in de trouwzaal in het Oude Raadhuis. Trek je bruidsjurk of pak aan, of leen die van je mama/papa, en trouw met je vader, moeder, broertje, beste vriend of vriendin, stiekeme verkering of natuurlijk met de liefde van je leven! Een echte babs zal jullie trouwen.

Duur: 15 minuten
Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssyteem.

MONUMENTEN FIETSTOCHT -
10:00 - 16:00  // 13:30 (reserveren)

Speciaal voor Open Monumentendag zijn er twee open monumenten fietstochten ontwikkeld. De fietstochten brengen je langs bijna alle gemeentelijke en rijksmonumenten. Er is een fietstocht door Zwijndrecht en een fietstocht door Heerjansdam. De fietstochten zijn ook te combineren. Kom op Open Monumentendag langs het gemeentehuis om een gratis boekje met plattegrond en informatie over de monumenten op te halen en fiets de tocht op eigen initiatief en tempo! Bij diverse rijksmonumenten staan vrijwilligers om wat over de monumenten te vertellen.

Om 13:30 is er een georganiseerde fietstocht. Fiets samen met vice-voorzitter van de raad Chris Moorman langs de rijksmonumenten en geniet van een optreden van het Laurenskamerkoor in de Kijkhoefkerk.

Enkel voor de georganiseerde fietstocht om 13:30 is (vanwege de veiligheid) reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem.

WORKSHOP EHBO KINDEREN & BABY'S
13:30 - 15:30

Gaat er thuis of op straat iets mis met jouw kind of dat van een ander? Dan is het fijn als je zelf eerste hulp kan verlenen. Wat doe je bijvoorbeeld als een kind wordt gestoken of gebeten, bijna stikt of zich verslikt, hoofdletsel oploopt, een bloedneus krijgt of zich brandt? De twee uur durende workshop EHBO aan kinderen en baby's geeft je het vertrouwen om zelf de eerste stap te kunnen zetten in geval van nood. Een waardevolle les voor elke (groot)ouder!

Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssyteem.

MUZIEK OP SCHOOT -
10:30 - 11:30 // 11:30 - 12:30

Speciaal voor kinderen van 0-4 jaar met (groot)ouder.
Ook voor onze allerkleinste inwoners is de Open Monumentendag een bezoekje waard. Vanaf de veilige schoot van hun (groot)ouder kunnen zij op muzikale ontdekkingsreis in het gemeentehuis. Heerlijk zingen, dansen, spelen en muziek maken op eenvoudige instrumentjes als bellenbandjes, kleine trommels en sambaballen. Alles passend bij de leeftijd van het kind. Lekker plezier maken met je (klein)kindje dus, tijdens deze vrolijke muziekcursus.

Voor dit onderdeel is reserveren verplicht via onderstaand reserveringssysteem. U hoeft slechts 1 plek te reserveren per ouder met kind.

OPTREDEN LAURENSKAMERKOOR IN KIJFHOEKKERK
14:00

Muziekliefhebbers opgelet! Wie al eerder een optreden van het Laurens Kamerkoor bijwoonde, weet: dit is het neusje van de zalm. Trots zijn we dan ook dat dit Zwijndrechtse koor dit jaar onze Open Monumentendag komt opluisteren. Met hun kwalitatief hoogstaande repertoire, variërend van klassieke tot lichte muziek, laten zij onze andere trots - de monumentale Kijfhoekkerk - tot leven komen. Een sfeervolle combinatie die wel móet bekoren!

Het concert is gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig!

 Locatie: Kijfhoekkerk, Kijfhoek 30, 3335 LE Zwijndrecht.

EXPOSITIE WATER IN KUNZT
10:00 - 16:00

Van 7 augustus tot en met 11 september is in KunZt Zwijndrecht de expositie WATER te bezichtigen. De tentoonstelling toont het werk van kunstenares Karla Kaper en diverse leden van St. Modelbouw Groep Devel. Geniet met beide benen aan wal van het uitzicht van de Oude Maas. 

Locatie: Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan), 3331 AC Zwijndrecht
Lees hier alles over de tentoonstelling.

OLDTIMERS VOOR HET GEMEENTEHUIS 
10:00 - 16:00

Niet alleen de historische panden staan in het zonnetje tijdens deze Open Monumentendag. De aanblik van het oude Raadhuis wordt dit jaar opgeluisterd door een aantal blinkende oldtimers op het Raadhuisplein. Niet alleen leuk voor de liefhebber, want de bolides van weleer én de Magirus brandweerwagen spreken bij een ieder tot de verbeelding.

Deze staaltjes van technisch vernuft vormen een bijzondere combinatie met de organisch gevormde kunstwerken die ook hun plek innemen op het plein tijdens de jubileumweken van Stichting Beeldenpark Drechtoevers. Ter ere van hun 25 -jarig bestaan plaatsen zij een aantal weken lang een aansprekende collectie beelden op het Raadhuisplein, in expositieruimte KunZt en in het Noordpark. Vergeet vooral ook niet een kijkje te nemen in de hal van het gemeentehuis. Hier vindt je een verkleinde versie van het beeld Choëphore van kunstenaar Gerhard Lentink.

BEKLIMMING TOREN DORPSKERK HEERJANSDAM -
10:00 - 14:00

Heerjansdam altijd al eens in vogelperspectief willen zien?
Kom dan tijdens Open Monumentendag naar de Dorpskerk in Heerjansdam en beklim de 33 meter hoge toren. De beklimming is gratis.

Vrijwilligers van het Historisch genootschap Heerjansdam zijn aanwezig om informatie te geven over de in de 14e eeuw gebouwde Dorpskerk en de betekenis hiervan voor het dorp.

De Dorpskerk: Molenweg 8, 2995BL Heerjansdam

BEZOEK HET POORTGEBOUW10:00 - 16:00

De entree van de begraafplaats kenmerkt zich door het Poortgebouw welke in Neo-Geotische stijl in de tweede helft van de 19e eeuw is gebouwd.

Bij de entree is een vrijwilliger van het Historisch Genootschap Heerjansdam aanwezig om informatie te geven over de geschiedenis hiervan. Ook kun je erachter komen hoe je je eigen geschiedenis in kaart kunt brengen door middel van een stamboom.

Het Poortgebouw: Molenweg 23a, 2995 BK Heerjansdam

RESERVEER GRATIS ONLINE

Via onderstaand reserveringssysteem kun je eenvoudig een reservering maken voor een of meerdere van de Open Monumentendag onderdelen. 

Selecteer bij 'afspraaktype' het gewenste onderdeel en selecteer een tijdslot. Via de mail ontvang je een bevestiging van uw reservering.

Let op: Zolang u tijdstippen ziet verschijnen is er plek, en hoeft u niet te klikken op 'Zet mij op de wachtlijst' maar drukt u op het beschikbare tijdstip.

Komt u er zelf niet uit?
Stuur een mailtje naar: cultuur@zwijndrecht.nl of bel 078-7703592

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Openingstijden:
Woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 - 16:30)
Hemelvaart & Pinksteren dicht

078-7703591 

info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl