EXPOSITIES 

WHAT'Z ON DISPLAY?

TEGENDRAADS
TILLEKE SCHWARZ //  ANNELIES MORRIS

Van 14 april tot en met 26 mei is in KunZt Zwijndrecht de expositie Tegendraads te bezichtigen. De tentoonstelling toont het werk van Tilleke Schwarz en Annelies Morris.

Openingstijden:
Woe-, do-, vrij- & zondag 13:30 - 16:30 uur
Hemelvaart (donderdag 9 mei) gesloten
Pinksteren (zondag 19 mei) gesloten

TEGENDRAADS - TILLEKE SCHWARZ // ANNELIES MORRIS

TEGENDRAADS
'Tegendraads' is een expositie die textielkunst op zijn kop zet. Hier worden de eigenwijze borduurwerken van Tilleke Schwarz en het vernieuwende papierwerk van Annelies Morris tentoongesteld. Schwarz onthult een nieuwe dimensie van borduurkunst met haar levendige composities, terwijl Morris, door papier onder de naaimachine te bewerken, een spannende synergie creëert tussen textiel en papier. 'Tegendraads' verwijst naar de essentie van draad, de ziel van textiel. Verwacht een tentoonstelling waar Schwarz en Morris, elk met een eigenzinnige benadering, de traditionele draad volgen om de kunst van textiel opnieuw te definiëren. 

TILLEKE SCHWARZ
Tilleke Schwarz is geboren in 1946 en woont dichtbij Delft met echtgenoot en een fraaie dikke kater. Borduren leerde ze van haar moeder en verder is ze opgeleid op de Kunstacademie in schilderen en tekenen ( de AKI in Enschede, tegenwoordig ARTEZ en de Vrije Academie in Den Haag).  Tilleke heeft met haar werk diverse internationale prijzen gewonnen.

Tilleke verzamelt plaatjes en teksten, die haar verbazen, verrassen of ontroeren en die gebruikt ze later in haar werk. Op deze manier ontstaat een subtiel commentaar op onze moderne maatschappij. Alles kan als  inspiratie dienen: de krant, internet en zelfs boodschappenbriefjes.  Anders dan de meeste kunstenaars plant ze haar werk niet vooraf. Al bordurende voegt ze plaatjes en teksten toe. Veel voorkomende elementen zijn katten, bloemen, traditionele merklapmotieven en kindertekeningen. Ze hoeft vrijwel niets te verzinnen: “De werkelijkheid is meestal vreemder dan hetgeen ze kan bedenken”. Haar gevoel voor humor is typerend voor haar joodse achtergrond: een mix van een lach en een traan.

ANNELIES MORRIS
Na een opleiding mode aan de Kunstacademie te Rotterdam werkt Annelies Morris al jaren als interieur-en fotostylist voor magazines en commerciële klanten. Op de achtergrond was wel steeds het gevoel aanwezig, van het autonoom willen creëren. Toen daar tijd voor kwam, is ze begonnen om met de naaimachine een “kledingcollectie” van behangpapier te maken.Uit haar grote voorraad behangpapier maakte ze korsetten en jurken. Op diverse locaties zijn de creaties geëxposeerd, van behangbeurzen en galeries tot Museon.

Vanuit het idee met papier te werken op de naaimachine is Annelies verder gegaan met experimenteren. Na voorheen heel kleurrijk te hebben gewerkt begon een periode, waarin ze in zwart/wit herinneringen “schetst” met de naaimachine. Haar werk bestaat uit fijne borduursels, collages van papier of een combinatie daarvan. Werk ontstaat tijdens het maken, door papier toe te voegen, weg te scheuren of diverse lagen aan te brengen.

OPENING VRIJDAG 12 april 2024
Op vrijdag 12 april 2024 wordt de tentoonstelling in expositieruimte KunZt feestelijk geopend. U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn en de kunstwerken te bekijken. De opening start om 16.30 uur.

KUNZT ZWIJNDRECHT

www.kunztzwijndrecht.nl

ACTIVITEITENOVERZICHT EXPOSITIE

Reserveer snel een plekje voor een van de workshops

Poster Tegendraads Socials

RESERVEER ONLINE

Via onderstaand reserveringssysteem kunt u eenvoudig een reservering maken voor een van de workshops. 

Selecteer bij 'afspraaktype' de gewenste workshop en selecteer een tijdslot. Via de mail ontvangt u een bevestiging van uw reservering.
Zolang er tijdstippen verschijnen hoeft u niet te drukken op 'zet mij op de wachtlijst'. Heeft u geen bevestiging ontvangen dan heeft u niet gereserveerd!

Komt u er zelf niet uit?
Stuur een mailtje naar: cultuur@zwijndrecht.nl of bel 078-7703591 

Workshop Merkwaardig, Monique Kup a

WORKSHOP TILLEKE SCHWARZ - Tekenen en schrijven met draad (VOL)
zondag 26-05 // 14:00 - 16:00

Draad opnaaien is de favoriete techniek van Tilleke Schwarz. Het is heel geschikt om teksten (bijv. je naam) te borduren, maar ook om bijvoorbeeld een (kinder-) tekening over te nemen in het borduurwerk.

In deze korte workshop leert u het allebei. U krijgt ook een handige beschrijving mee. Tilleke zorgt desgewenst voor lapjes stof, naalden  en garen. Deelnemers kunnen ook eigen materiaal etc. meenemen, bijvoorbeeld een zakdoekje om later cadeau te geven. Heeft u een eigen naald, schaar en een paar spelden? Dan is het handig als u deze meeneemt, als u ze niet heeft is dat geen probleem.

DATUM/TIJD: Zondag 26 mei 14:00 - 16:00
DUUR:
120 minuten
KOSTEN: 10 euro (contant betalen)

Let op: Reserveren is verplicht via onderstaand reserveringssysteem!

Workshopannelioes

WORKSHOP ANNELIES MORRIS -Collage maken met de naaimachine
Donderdag 02-05 & Vrijdag 03-05 // 14:00 - 16:00

Knippen, plakken en naaien van papier, met een verrassend eindresultaat !!!

Geïnspireerd door voorbeelden (schilderijen) en echte vormen, vazen, flessen, wordt er een compositie van papier gemaakt.
Er is keuze uit diverse papiersoorten en kleuren. Laat u inspireren door wat er te zien is en knip een aantal vormen uit papier. Daarmee gaan we schuiven, tot we een  spannende combinatie hebben gevonden. Sommige papiersoorten kunnen gelijmd worden, andere, dun of transparant, gaan we met de naaimachine vaststikken. Ook is het leuk om bloemen of takken aan uw werk toe te voegen, die op het papier genaaid (geborduurd) worden.

Aan het eind van de workshop leggen we alle werken bij elkaar en u zult zien hoe verschillend ze allemaal zijn geworden.

Mocht u in het bezit zijn van een eigen naamachine, dan zou het ontzettend fijn zijn als u deze kunt meenemen.

DATUM/TIJD: Donderdag 2 mei & Vrijdag 3 mei (vol)14:00 - 16:00
DUUR:
120 minuten
KOSTEN: 10 euro (contant betalen)


Let op: Reserveren is verplicht via onderstaand reserveringssysteem!

KUNZT EXPOSITIERUIMTE

KUNZT is een expositieruimte gesteund door de gemeente Zwijndrecht

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle exposities en events!

Contact

Oude Raadhuis Raadhuisplein 1 
(Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan) 
3331 AC Zwijndrecht

Openingstijden:
Woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 - 16:30)
Hemelvaart & Pinksteren dicht

078-7703591 

info@kunztzwijndrecht.nl
www.kunztzwijndrecht.nl